Over A. Jooken & Zonen NV | Stukadoor | Bezetter | Pleisterwerken | Bezettingswerken | Plafonneringswerken | Gyprocwerken | Isolatie | Chape

Over A. Jooken & Zonen

Een gesprek met Antoine Jooken

Antoine Jooken

Toen Antoine Jooken van zijn legerdienst afzwaaide in maart 1957 vond hij zijn gading als werknemer bij een stukadoor. Het was toen voor hem al een uitgemaakte zaak dat hij binnen afzienbare tijd zijn eigen zaak in dezelfde sector zou starten. Na 7 jaar dienst voor zijn werkgever voelde hij zich er rijp voor en begon hij met een eenmanszaak. Geen evidente beslissing : Antoine had net 3 kinderen gekocht en pas gebouwd. Maar hij koos toch voor het risicovolle bestaan van een zelfstandig ondernemer. "Een berekend risico", volgens Antoine. "Ik had de stiel goed in de vingers, kluste wat bij na mijn uren en, door de goede mond-aan-mond reclame zag ik er geen graten in om zelf te starten. Trouwens, die vorm van reclame is nog steeds onze beste reclame".

Antoine begon in '64 met weinig middelen. Hij had een bromfiets en afwerkmateriaal. "Toen volstond dat nog net." zegt Antoine. "De pleisterwerken, bezettingswerken of plafonneringswerken van toen zijn ook in niets meer te vergelijken met de huidige stiel. Het materiaal bestond uit een mengeling van zand, kalk en vlas. En toen werd pleister nog manueel gemengd met een hak en een schop. Daarna werd het met een bak naar boven gedragen, verdeeld op een "spirrowie" en tegen de muren gepleisterd. In het zwaardere materiëel voorzag mijn leverancier me met de nodige machines, op maat van het werk dat uitgevoerd moest worden."

Enkele maanden later, begin '65, kocht Antoine zijn eerste auto en aanhangwagen en nam hij al 3 werklieden in dienst. Hij kocht dan ook al vrij snel zijn eerste eigen pleistermachine, stroomgroep en Silomat. Door zijn vakbekwaamheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en stiptheid was hij een graag geziene stukadoor of "bezetter" bij de grote aannemers in het Limburgse en bleven de opdrachten binnenstromen. Enkele jaren later had hij zelfs al 3 ploegen van 3 man aan het werk met een heel arsenaal aan eigen aangekochte machines en middelen. Groter of industriëler worden, dat zou de kwaliteit niet ten goede komen. Dus hield Antoine het bij maximum 9 werklieden en in materiëel is hij voortdurend blijven investeren en vernieuwen.

Antoine stak zijn energie niet alleen in zijn eigen zaak maar ook in die van zijn collega's stukadoors. Hij was 35 jaar actief bestuurslid van de Limburgse Stukadoorsbond, 37 jaar bestuurslid van de Middenstandsbond van Kuringen - het huidige UNIZO - en nog een aantal andere plaatselijke verenigingen.

Begin jaren '80 traden zijn zonen Ronny en Benny in zijn voetspoor. Toen duidelijk was dat zij dezelfde drive, ondernemersgeest en liefde voor het vak in hun bloed hadden richtte Antoine A. Jooken & Zn. NV op. Van deze NV is Antoine nog steeds gedelegeerd bestuurder. Op 73-jarige leeftijd is hij nog steeds actief binnen de NV. "Nee, werven afwerken zit er niet meer in" betreurt Antoine. "Maar logistiek en administratief werk ik nog steeds zeer actief mee. Ik schiet overal nog te hulp en ben nog steeds degene die hier als laatste man het licht uit doet."

A. Jooken & Zonen NV